9 Kasım 2010

New York'ta 5 Minare, Paris'te 2 Cenaze..

Yer; İstanbul
 Tarih; 11 Şubat 1999
Magazin Gazetecileri Derneği Gecesi

Sabah Gazetesi yazarlarından Sevilay Yükselir tarafından yıllar sonra kaleme alınan o rezalet gece diyaloglarına istinaden, olayların görüntülerini Rasim Ozan Kütahyalı ile birlikte tekrar seyrettiğinde takıldığı detayı hatırlatmak istiyorum..

Geceyi özet geçmeye gerek görmüyorum.. Ahmet Kaya'ya verilen "yılın en iyi sanatçısı" ödülünü almak üzere sahneye çıktığında, söylediklerinden ötürü ağır bir tepkiyle karşılaşmıştı.. Şenay Düdek, Sertaç Ortaç, Erdal Acar, Reha Muhtar gibi ciğersizlerin yanında olayları inceden takip eden, müdahil olmayan birisi belirir ekranda..

Bu güruh Ahmet Kaya'nın üzerine yürüyerek birşeyler atarken, Şenay Düdek "sünnetsiz pezevenk" diye bağırır, Erdal Acar tehditler savurur, Sertaç Ortaç sahnede aragazı verir.. Ciğerim Ahmet Kaya hepsine bakar, güler.. Sonra gözleri birine takılır, yanından geçer gider, çıkar dışarı.. Yanından geçtiği adam, onların arkasından bağıranları, çatal bıçak fırlatanları alkışlamakla meşguldür..

Ellerin kırılsın Mahsun Kırmızıgül..
Zamanında aynı dava uğruna bedeller ödeyen Ahmet Kaya, Yılmaz Güney gibi canlar, şuan Fransa'da topraksız yatmaktalar.. Sen, aynı davanın ekmeğini yemekle yoğunsun piyasada..

Ulan, ciğersiz herif, en taşaklı yönetmen olsan kime ne?
Şerefin eksik senin..

New York'ta 5 Minare, Paris'te 2 Cenaze..

***

İki çift laf edeyim Hıncal Uluç'a; demiş ki zat-ı muhterem; Mahsun Kırmızıgül bu ülkenin Charlie Chaplin'idir.. Çünkü filmlerini kendisi yazıyor, kendisi yönetiyor, müziklerini yaptıktan sonra kendisi oynuyor.. Yani sinema devrimcisi Şarlo ile kıyaslanıyor..

Vay be..

Bana göre bu ülkenin Ferdi Tayfur'udur o herif..

Zira Ferdi Tayfur çeşitli senelerde; 6 filmin yönetmenliğini yapmış, 5 filmin senaryosunu yazmış, 3 filmin müziklerini yapmış ve 41 filmde başrol oynamıştır..

Hıncal Uluç kriterlerine uyan filmlerden bazıları; (1986) Affet Allahım - (1985) Haram Oldu - (1988) Bu Talihimin Canına Okuyacağım - (1986) İçimde Bir His Var..

Selametle gözüm..

2 yorum:

  1. Şarlo veya diğerleriyle mi kıyaslamak istiyorlar. Kıyaslasınlar usta.
    Ama..Ama Yılmaz Güney'le kıyaslamasınlar.
    Hele bi dur soluklan derler adama !
    ***
    Mahsun çok duygusal adamdır. Bilsin ki o magazin ödülü gecesinde Ahmet Kaya'yı sırtından vuran iki isimden biridir.
    Diğeri de Kadir İnanır !

    Herhalde hiçbir şey o kadar dokunmamıştır adama .
    Velhasıl özgürlük namına hayatlarını ortaya koyanların izinden gidiyor -muş gibi yapmasına sadece gülüyorum.

    Tırnağı olamaz o insanların !

    Haa tabi Hıncal kocaman bir gazetede yazıyor. Kendisini seven veya sevmeyen ama takip eden binlerce insan var. Yükseklerden atıp tutması zaten onun huyu !
    Takıldığım nokta,Holivud'un içinde bin tane "en iyi yönetmenler" listesine girecek adam var. Ve bunlardan hiçbiri ya da bunları eleştirenlerden hiçkimse kalkıp adamaları Şarlo ile kıyaslama gafletine düşmez.

    Ama önüne gelene kolaylıkla "çok iyi" ya da "çok kötü" diyerek işin içinden sıyrılan Hıncalcığın Mahsun'u Tanrı zannedip tapmasına bile şaşmam.

    Ahmet Kaya, Yılmaz Güney ve daha niceleri gitti.
    Onlar bir daha gelmeyecek. Onlar gibi olabilecek kimse de yok.

    Ama Hıncallar da Mahsunlar da tükenmez.Sürüsüne bereket !

    Vs vs...

    YanıtlaSil
  2. Bu arada Mahsun'un çektiği filmleri izleyerek yorumladım yazını.

    Sadece Güneşi Gördüm'ün biraz sinema tadı var.
    Yani izlemeden yorumlamak gibi bir şey de söz konusu değil.

    Yazından dolayı da tebrik ederim. Doğruları söyleyen güzel bir yazı.

    YanıtlaSil