1 Aralık 2010

Jose Mourinho ve Josep Guardiola Önem Derecesi..

Şu sıralar kişisel gündemim; Jose Mario dos Santos Mourinho Felix, hani şu bizim fenomen herif..

Porto, Chelsea, İnter ve Real Madrid gibi bir tırmanış sürecinde teknik direktörlerin 'yıldız' olabileceğini ispat etmiştir futbolseverlere.. Onun hakkında yazarken Nazım Hikmet'in bir şiiri düşer aklıma hep, fakat utanırdım yazmaya, şimdi hiç tutmayın beni eklemem şart;

insan ya hayrandır sana
                    ya düşman
ya hiç yokmuş gibi
                  unutulursun
ya da bir dakka bile
        çıkmazsın akıldan

Barcelona düşmanı olarak lanse edilen Mourinho'nun Katalan eşrafında pek sevilmediği bir gerçek.. Hatta alay konusudur, ciddiye almazlar.. En son Barcelona - Real Madrid maçında "ben tek siz hepiniz" diye bağırdıktan sonra şamar oğlanı olan mahalle abilerine döndü tabi.. Josep Guardiola'yı pek önemsemez.. Halbuki Jose Mourinho Barcelona'da tercümanlık görevini sürdürürken, Guardiola takımın kıdemli oyuncusuydu..
Guardiola yedek kulubesinde, Jose'yi takan yok..
Jose Mourinho'nun Barca zamanında pek fazla önemsenmemesinin kanıtı olarak 1999 yılında Jimmy Burns'nin yazdığı "Barca" kitabındaki fotoğraf karelerinde bariz bir şekilde görünmesine rağmen, açıklama olarak ismi yazmıyor..


"Otoriteye veya 'tartışılmaza' saldırarak prim yapma" cümlesi ile suçlanan Jose Mourinho, bu özelliği ile ya seviliyor, ya nefret ediliyor..
Yine de, Jose candır der, geçerim..
Ukala adam sevdiğimdendir belki..

Josep Guardiola ise, tüm zamanların ilkini başararak bir sezonda, bir kulübün alabileceği tüm kupaları alarak (6) Barcelona tarihine adını yazdırdı ve Mourinho, Barca'nın bu hegemonyasına son vermek için belki de Real Madrid ile dirsek teması sonucu o koltuğa oturdu.. Zenginlerin kulübü Chelsea neyse, fakat Kral'ın takımında (Barnebeu) olması da eleştirildi.. İnter'de kazandığı Şampiyonlar Ligi Kupası ise, üstelik Barca'yı o parlak yılında kupadan saf dışı etmesi Mourinho'nun kariyerinde en parlak günlerini yaşamasına sebep oldu..

Gözler "iki başlı" İspanya La Liga'sında bu sene.. "Berabere kalan takım şampiyonluğu kaybeder" cümlesi bile iki takımın kaybetmesinin çok zor olduğunun göstergesi.. Valencia'nın güzel çıkışı futbolseverleri umutlandırmıştı halbuki ama, ne kadar dayanabilirlerdi ki?



Xavi & Guardiola

El-classico futbolun zirvesidir..
Boca-River, Fenerbahçe-Galatasaray, Celtic-Glasgow tamam ama, biraz ayık olmakta fayda var..

Futbol, iyi oynayanlarla değil..
Futbol, 'daima' iyi oynayanlarla seyredilmesi daha keyifli bir hale dönüşebilir..

Tribünden ziyade, uzun zaman sonra ilk defa bir maçı keyifle izledim..
Teşekkür ederim lan, valla..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder