9 Ağustos 2010

Bir Açıdan Bataklıktır, Kaybeden Olmaktır..


Taraftarlık üzerine yazılmış onlarca yazının en güzellerinden.. Duygu Hatipoğlu ile M. Berkay Aydın'ın Bastır Ankaragücü isimli kitaplarından.. Şiddetle tavsiye ederim, her 'taraftarın' okuması gereken bir kitaptır..


Taraftar tribünün müdavimidir ve dönem dönem ilişki zayıflasa da ilişkiyi kaybetmeyendir.. Futbolu takip etmenin sadece "topçu hayranlığı" değil, ortak bir şeyler oluşturarak sürece katılmaya çabalamak olduğunu düşünendir.. İçerisinde hiç deplasman kaçırmayana, bol kavga işlerine girenden, deplasmana az gidip, içerideki maçları kaçırmayana, takımının ürününü giymeyi sevenden, "ağır takılıp" ürünsüz gelene kadar çok farklı tipleri vardır..

Önemli ortak özellikleri olarak her an sesin kısılabilme ihtimalinin yüksek olması, maçı ayakta izlemek ve biriktirilmiş anı yığını sayılabilir.. Genelde aidiyetleri sadece kulübe değildir, herhangi bir taraftar grubuna da çeşitli yoğunluklarda bağlı olandır..

İçerisindeki çeşitliliklerden ve anlatmanın zor olduğundan çok çeşitli tanımlamalar yapılabilecek bir tanımdır;
Taraftarlık, deplasman otobüsündeki 'geyiktir'.. Maçı izlemeden gidip gelinen yüzlerce kilometredir.. Taraftarlık hatırlamakta zorlanacak kadar anı biriktirmektir.. Şenliktir.. Taraftarlık kavgadır, abartmadır, bazen yalandır.. Taraftarlık hem sıradan olmak hem aykırı olmaktır.. Dostluktur, sürekli yeni insanlarla tanışmaktır.. Egemen medyaya alternatif oluşturmaktır.. Taraftarlık espridir, ayrıntılara dikkat etmektir.. Hayal kurmaktır, şu acımasız ve ilüzyon dünyasında Behrengi'nin 'küçük siyah balık'ı olmaktır..

Taraftarlık eylemektir, yüksek sesle bağırmak, ses tellerine garezi olmak ve sürekli 'ergen' olma halidir. Aşktır, tutkudur, hesapsızlıktır.. Taraftarlık müziklerden rock'tır, protest olanıdır ve elbette arabesktir; illa klasik batı müziğinden örnek verilirse Beethoven'in Dokuzuncu Senfoni'sidir.. Taraftarlık cop ve biber gazı yeme olasılığının yüksekliğidir.. Kendini Don Kişot
hissetmektir.. Tenefüs zilidir ve tenefüsün kendisidir.. Kimi zaman kurgulanan bir itaattir.. 'Beleş biletle' işi olsun olmasın bu süreci bilendir.. Taraftarlık örgütlü olmaktır.. Kıvılcımlıcı bakışla 'ilkelliktir'. Haylazlıktır, tebessümdür.. 'Sert yapmaktır'.. Her dinlediği müzikte "beste çıkar mı" diye düşünmektir.. Çokça dendiği gibi 'hayata gider yapmaktır'..

Taraftarlık bazen kronikdepresif hal, kimi zaman gülme krizidir.. Sokaktır, gece parkta kalmayı bilmektir.. Kuşak çatışmasıdır, çelişkidir.. Amire, patrona ve yetkiliye bazen içinden bazen kamusal olarak sövmektir.. Ayar vermektir, şakadır.. Yıldızlı gökyüzü, sıkılmış yumruktur.. Bir açıdan bataklıktır, kaybeden olmaktır.. Düğünlerde kesin sahnede olmaktır veya köşede durup
sürekli ters bakmaktır.. Komedi, gerilim, macera ve romantik filmdir.. Çocukluğun Şeker Bayramı anılarıdır.. Havadan ve sudan konuşmaktır.. Efes'in efsane şişesine, sadece bir basit 'şişe' gözüyle bakmamaktır.. Dumandır, sistir, Bob Marley'dir, sokaktır..

Duygudur, tatili sevme halidir, damat Lafargue'nin bahsettiği 'tembellik hakkıdır'.. Getto'dur.. Evde musluktan su içmektir.. Taraftarlık, İtalya'da 'ultras', İngiltere'de 'holigan', Arjantin'de 'barra brava' olmaktır.. Çocuklar gibi tedbirsiz, gezginler gibi tetikte olma halidir..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder