13 Aralık 2010

Basri ağbi, Topa Burun Vuruyorlar!


Basri ağbi merhaba..
Umarım rahatın yerindedir, huzurlusundur orada.. On seneyi geçti sen gökyüzüne çıkalı.. Aramızda 'uzak kuşak' farkı olduğu için "hikayelerinde büyüdük" diyemiyorum, sadece 'efsane' olduğun bilinir bu eşrafta.. Unutulmadın, her fırsatta muhabbetimize düşüyorsun, hiç merak etme, aklımızdasın.. Çok şey bilmem hakkında, ama derler ki başın kanlar içindeyken hava topuna yükseldiğinde yankılanan "şaap" sesi, tribünden duyulurmuş.. Ne güzel adammışsın sen Basri abi.. 

Bu hafta sana futbolla alakalı pek birşey anlatabileceğimi sanmıyorum.. Hiç girmiyorum o konuya zaten.. Senin, çubuklu için ter döktüğün yıllarda daha yeni yetme olan çömezin Aykut Kocaman, hoca oldu başımıza, ne de iyi oldu.. Görsen, nasıl yakışıyor aslında.. Şimdilik değerini bilemiyoruz pek, sonra anlaşılacaktır elbet.. Basri ağbi, laf aramızda burada bir Lugano var, sorma gitsin.. Sana benzetiyorlar biraz..
Konu dağılmasın ağbi, bir derdim var benim.. Hani tamam, sizlerin zamanıyla kıyaslanamaz 21. Yüzyıl futbolu, endüstriyele kapıldık gidiyoruz, eşleştirmek ağır demogoji olacak, farkındayım.. Sizin zamanınızda çaput bağlarlarmış, ama şimdi kırmızı kramponlu lejyonerler var demek olmaz, farkındayım.. Fakat, günümüzle kıyasladığımızda bile haddinden fazla çelişkiler barındırıyor bünyesinde bu futbol sektörü denilen meret.. Sektör oldu Basri ağbi, görsen ne paralar dönüyor piyasada.. Ankaragücü ile oynadık bu hafta, takımın maşallahı var, ilk yarı iyiydik ama olmadı işte, iki gol yedik, gitti üç puan.. Deplasmana gidecektik, 135 lira dediler bilete Basri ağbi.. İdrak edebilmen için asgari ücretin 570 lira olduğunu belirtmem gerek.. Sizin dönemle kıyaslarsak hata yaparız dedim ya, ona mahsuben bu gereksiz bilgi.. Çok kişi gidemedi deplasmana Basri ağbi, çok pahalıydı.. Gidenlere de helal olsun tabi, seninle aynı fikirdeyim..
Fakat bir topluluk vardı ağbi orda.. 


O soğukta gittiler Ankara’ya, bir bildiri hazırlamışlar, onu okudular, protesto ettiler bilet fiyatlarını, tribüne girmeden geri döndüler.. Bu bahsettiğim kişiler kendilerine Vamos Bien diyorlar, anlamı “iyi gidiyoruz” demek.. Her gittikleri yere ‘iyi gidiyorlar’ ağbi.. Hani bizim büyüklerimiz zamanında bizlerin daha iyi şartlarda yaşaması için mücadele etmişler ya, onların derdi de aynı gibi aslında.. Giderek yozlaşan bu futbol kültürünü ensesinden tutup çamurdan çıkarmaya çalışıyorlar.. Uğraşmaları bile güzel değil mi Basri ağbi? Hem bak ne söyleyeceğim sana, protesto ettikleri esnada takım otobüsü geldi, durdurdular aracı anlattığım insanlar.. Onların neden orada olduklarını bilen oyuncular alkışladılar biliyor musun Basri ağbi? İçi ısınmaz mı insanın o soğukta? Senin çömezin, bizim güzel hocamız Aykut Kocaman alkışladı önce otobüsün içinde.. Sonra toplanıp döndüler geri.. Maçı da Ankara çıkışında bir köy kahvesinde izlediler.. Dönüş yolunda uyudu ağbi hepsi.. Malum ertesi gün iş günü.. Çalışıyorlar haliyle, öğrenciler ve işsizlerde var aralarında.. Ama bu pis düzenin içinde, bu pahalı sevdanın içinde para kazanmaları gerek diğer ‘aşkiyalar’ gibi, deplasmana gidebilmek için.. Kadıköy'e varabilmeleri için..

Basri ağbi bunları neden sana anlattım, inan bilemiyorum.. Huzurunu kaçırmadım umarım.. Eski bir çınara tutunmak istedim belki, kimse dinlemiyor çünkü.. Burda değişti ağbi herşey, bize anlatıldığı gibi yaşanmıyor sevdalar artık.. Aşile tendona giriyorlar Basri ağbi.. Kendi mahallemizde çevirelim artık topu, yukarı mahallede burun vuruyorlar!


6 yorum:

  1. Bu soğuk gecede insanın içini kıpır kıpır yapan bir yazı olmuş....

    YanıtlaSil
  2. Herzaman yaptığın gibi mükemmel bir yazı daha .. Çok teşekkür ederim duygulara tercüman olduğun için. Eğer iznin olursa yazını blog'umda paylaşmak istiyorum tabi kaynak vermek şartıyla..

    YanıtlaSil
  3. giden herkesin ayagina, yaziyi yazan senin de eline saglik...

    YanıtlaSil
  4. fb-blackstock blogunda ilk gördüm bu yazıyı.
    Okurken aklımdan acaba "soldan atak" blogunda mıyım diye içimden geçti.Takip ettiğimden dili yabancı gelmedi.
    Sonra o blogta alttaki notu gördüm."Soldan atak blogundan alıntı" diye belirtmiş.
    Yanılmamışım.
    ****
    Uzun süredir bu kadar doğru bu kadar güzel futbol yazısı okumamıştım. Gıpta ettim,ben de yazacaksam böyle yazayım dedim.
    Ama bir Fenerbahçeli olarak gururlandım da.
    Takımdaşımdan eski usûl,şu kışın soğukluğunda içimi ısıtan bir yazı okudum.
    Çok teşekkürler usta.

    YanıtlaSil
  5. Basri duyar mi bilmem ama bu yazıyı duyması ve okuması gerekenlere ulaştırmak sanırım boynumuzun borcudur aga basri abi de bunu isterdi sanırım hadi bana eyvallah

    YanıtlaSil
  6. Kardeşim seninle gurur duyuyoruz. Seni izlemeye devam.Beğendiğim yazılarını alıntı vererekten kendi blogumda yayınlıyorum. Gerçekten çok ama çok teşekkür ederim. Senin sayende her daim gurur duyduğum fenerbahçeliliğimi bir kez daha haykırarak söyledim. Senin yazdığın makaleleri biraz duygulanarak okuyorum. Gözlerim , kirpiklerim ıslanıyor her defasında.. Sayende ayrıcalıklı olduğumzun farkına varıyoruz..

    EMRE ÇAT
    fb-blackstock.blogspot.com

    YanıtlaSil