13 Nisan 2010

Topçu Lakabıyla Anılır


Böyleydi eskiden.. Bir Ahmet'i, diğer Ahmet'ten ayırt etmek için hemen isminin önüne bir lakap yapıştırılırdı..

Tırnik Hasan, Yabönlerin Memet, Törtör Kazım, Tiye Bekir, Göden Ali, İtfaiyeci Ömer, Eddük İbraam, Bısdılık İsmet, Leks İbraam, Gaymam Cumur ve daha niceleri..

Örneğin Gaymam Cumur, severek okuduğumuz yazar ustamız Hakan Dilek'in babasıdır aynı zamanda.. Zamanın Çarşambaspor'un topçusu.. Aslında ismi Ceyhun fakat semtte Cumhur derlermiş, daha doğrusu diyemezlermiş, Cumur işte.. "Gaymam" ise, herkese sevgi sözcüğü olarak 'kaymağım' dediğinden kaynaklanıyor.. Şiveyle birlikte olmuş babamızın lakabı; "Gaymam Cumur"

Leks İbraam misal; adı üzerinde, Leks işte.. Canti adammış.. Briyantinli saçları, o eski toplar hele, sibop tarafına kafa vursa bile bozulmazmış o Ayhan Işık tipi saçları.. Üstelik topla çok oynarmış, vurur gibi yapıp, rakibi kıçını dönünce alır topu gidermiş..
Leks İbraam kalmış adı..

Eddük İbraam ise ateşli bir maçta, top önüne düşmüş çamurlu sahada, ayaklarına ağır gelen potinlerini kaldırmış, kapatmış gözünü vuracak topa; ıska.. "niye topa sert vurmadın be" diye çıkışan takım arkadaşına, sahanın ortasında açmış ellerini "eddük daa gardaşım, eddük!" diye dert yana yana koşmuş geri.. Yani 'ettik' demek istiyor İbraam..

Kasımpaşa'nın "Beleş Hayri"si hep kale önünde son toplara dokunurmuş misal.. Beşiktaş'ın "Baba Hakkı"sını anlatmaya benim lügatım yetmez, 'baba' der, geçerim..

Fenerbahçe efsanelerinden Basri Dirimlili ise bir çarpışmadan sonra yarılan kafasına sarmış çaputu ve maça kanlar içinde devam etmiş.. Lakabı dibine kadar haketmiş; Memetçik Basri..

Her lakabın var bir hikayesi veya sosyolojik bir nedeni.. Adlarına yıllardır şarkılar yazdığımız, besteler yaptığımız o efsanelerin lakapları;

Adanademirspor; Füze Selami, Kartal Yaşar..

Altay; Kara İnci Vahap, Kılıbık Yılmaz, İzmirgülü Zinnur, Arap Faruk, Şeytan Aytekin, Üstad Ayfer, Çılgın Behzat, Deve Necdet..

Altınordu; Mamako Saim, Kasap Nehir..

Balıkesirspor; Pırpır Rıdvan, Tango Niyazi, Çete Taner, Odun Ercan, Sarı Fuat, Kelle Coşkun, Beton Fehmi, Takoz Kamil..

Beyoğluspor; Keçi Mikail, Efendi Avram, Rüzgâr Panayot, Topaç Kemal..

Eskişehirspor; Koko Burhan, Tarkan Bilal, Kuşçu Nuri, Köfte Burhan, Koca Usta, Çengel Fethi..

Beşiktaş; Türko Şükrü, Baba Recep, Arap İhsan, Çengel Hüseyin, Kör Tuğrul, Baba Hakkı, Sanlı Kaptan, Arap İhsan, Takoz Recep, Tavşan Sami, Şifo Memet, Sarı Fırtına Metin, Kibar Feyzo, Kedi Kaleci Varol..

Fenerbahçe; Üstad Zeki Rıza, Yavuz İsmet, Çarli-Jilet Yılmaz, Sinyor Bartu, Donanma Kamil, Maymun Selahattin, Lastik Şükrü, Manda Özcan, Sobacı Hazım, Ordinaryus Lefter, Taka Naci, Bego Ahmet, Memetçik Basri, Canavar Burhan, Mikro Mustafa, Puşkaş Ergün, Hans Levent, Lavton Suphi, Kepçe Apdullah, Şeytan Rıdvan, Gonzales Aydın, Çingene Engin, Arap İsmail, Kova Yaşar, Paşa Hüseyin, Deli Bahtiyar..

Galatasaray; Aslan Nihat, Leblebi Mehmet, Baba Gündüz, Taçsız Kral Metin, Berlin Panteri Turgay, Arap Samim, Piç Kadri, Artist Suat, Sementha Fatih, Çilli Mehmet, Torik Necmi, Kova Osman, Sarı Muzaffer, Ayı Gökmen, Papaz Erhan, İgor Haydar..

Kasımpaşa; Çolak Yılmaz, Arap Çetin, Beleş Hayri..

Göztepe; Buldozer Fevzi, Fuji Memet, Kel Nihat, İmparator Sado..

Trabzonspor; Dobi Hasan, Takoz Cemil, Çaycı Ahmet..

Vefa; Atom İsmet, Tenekeci Garbis, Tahtabacak İsmet..

Samsunspor; Uçan Manda Erdoğan, Gozgoz Yılmaz, Deli Hakkı, Ayı Naim..





Kaynak; Hakan Dilek

2 yorum:

  1. kral: Aykut kocaman
    imparator: oğuz çetin
    deli :nezihi
    mehmetçik :bülent uygun
    paşa :hüseyin çelik
    bulgar :mehmet hacıoğlu
    tavşan :mustafa arabacıbaşı
    rambo :hasan özdemir

    birde sanki çingene lakabı enginin değil arif'in gibi kalmış aklımda
    bunlar 80lerden benim aklıma gelenler

    YanıtlaSil
  2. ben de çingeneyi arif olarak hatırlıyorum
    miço müjdat
    cem sultan

    YanıtlaSil